Byron Health Center Multipurpose Space

A Helping Hand

PROJECT

Byron Health Center, Lake Avenue

LOCATION

Fort Wayne, IN

 

SIZE

126,000 SF

COMPONENTS

five nursing care neighborhoods that serve two households of twelve residents each, fifty additional assisted living residential apartments, a campus café, wellness center, and multi-use event space, as well as other care, administrative, and support spaces

Team Leaders

Dodd Kattman

Dodd Kattman

AIA, LEED AP, Principal

Megan Crites

Byron Health has partnered with MKM to imagine a new campus celebrating the lives and unique needs of the residents they serve.

Byron Health Center is a nonprofit, independent community providing long-term healthcare, skilled nursing rehabilitation, memory care, physical and occupational therapy, and cognitive interventions. Byron Health Center partnered with MKM to imagine a new campus celebrating the lives and unique needs of the residents they serve. Located on the corner of Beacon Street and Lake Avenue in Fort Wayne, Indiana, the 126,000 SF campus consists of six neighborhoods. The neighborhoods share common amenities, including a campus café, wellness center, multi-use event space, as well as other care, administrative, and support spaces. 

This project is a physical representation of Byron’s foundational belief, that, “We join each resident on their journey as guests in their home, advocating on their behalf.” Creating a feeling of home and personal ownership for residents was at the core of the project. Each of the six neighborhoods features a shared common area, kitchen, and courtyard access. All neighborhoods have a unique interior identity, complemented with natural wood finishes and stone fireplaces throughout to provide a home-like environment. MKM prioritized understanding Bryon Heath Center’s operational model to ensure the new design would allow their staff to provide the highest quality of care with proper staff-to-resident ratios. The new Byron features a collection of over 60 paintings by renowned Indiana artist Louis Bonsib. 

The new campus eliminates barriers for residents, offering opportunities for freedom of movement and community engagement throughout the various neighborhoods and common areas. Residents now have private bedrooms with accessible bathrooms and storage, providing them with a sense of independence and ownership of their space. A large central courtyard encourages residents to access outdoor space independently. The combined amenities of the new Byron provide a comfortable home environment with an increased quality of life.

Megan Crites

AIA, RID, Senior Associate

Byron Health Center Entrance Rendering