St. Vincent Cancer Center Linear Acceler

PROJECT

Ascension St. Vincent Indianapolis Cancer Center

LOCATION

Indianapolis, Indiana

SIZE

7,600 SF

COMPONENTS

New Construction & Renovation

Team Leaders

Jerry Nix.jpg

Jerry Nix

AIA, Principal

The Cancer Center at St. Vincent Indianapolis provides a welcoming and peaceful environment for patients to receive the highest quality of care. 

MKM designed a new 3,934 SF addition to the existing St. Vincent Cancer Center including a new linear accelerator vault and support space for patients and staff. The addition included a 1,026 SF emergency drop off canopy with a new driveway lined with landscaped beds and new sidewalks. The addition used similar building materials to the original space for a seamless design. The project also included the renovation of 3,426 SF within the existing building, consisting of a new stair shaft and egress stair, public toilet room, data closet, linear accelerator vault upgrades with equipment replacements, and finish upgrades throughout.

 

The new linear accelerator vault required between three and five feet of concrete depth in the walls requiring special space considerations and design configuration to meet shielding requirements for high-dose radiation. The design utilized the existing building features and existing vault to assist with shielding requirements. Design team and contractor coordination was key to the successful design and construction of the new linear accelerator vault requiring thick concrete, special foundations, equipment coordination, and various mechanical, electrical, and plumbing requirements. The finished interior features warm earth tones and textures, unique color-changing interior lighting throughout the corridors and vaults, and decorative electron trees providing a welcoming and peaceful environment for patients to receive care.